Steunpunt Mantelzorg Land van Cuijk is nu ook bereikbaar via beeldzorg van Pantein. Op dinsdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur kunt u beeldcontact maken met een van de medewerkers van het Steunpunt Mantelzorg, mits u beeldzorg van Pantein ontvangt.

Pantein biedt haar cliënten sinds vorig jaar beeldzorg, een vorm van zorg via een iPad. Op vooraf afgesproken momenten wordt beeldcontact gemaakt met de cliënt. Beeldzorg is een aanvulling op de bestaande zorg. Soms vervangt het een zorgmoment thuis. Pantein heeft inmiddels al 250 cliënten die beeldzorg ontvangen, waarvan de meesten 80 jaar of ouder zijn. In het cliënttevredenheidsonderzoek werd beeldzorg gewaardeerd met een 8.

Het grote voordeel van beeldzorg is dat je elkaar kunt zien. Voor u als mantelzorger biedt dit ook voordelen. Via skype (PC) of facetime (iPad) kunt u contact maken met degene die u verzorgt. Een paar voorbeelden:

  • ‘s Ochtends kunt u beeldcontact maken om na te gaan of uw dierbare de nacht goed is doorgekomen. Het voordeel boven telefonisch contact is dat u kunt zien hoe het met de persoon gaat.
  • Voor het slapen gaan kunt u nog even inbellen via beeldzorg om te kijken of alles in orde is.
  • Via de iPad van de cliënt kunt u niet alleen contact maken met de wijkverpleegkundige, maar ook met de Thuiszorgwinkel en Pantein Extra. En nu dus ook Steunpunt Mantelzorg Land van Cuijk.

Heeft de persoon aan wie u mantelzorg verleent een AWBZ-indicatie en ontvangt hij of zij thuiszorg van Pantein, dan kan hij/zij in aanmerking komen voor beeldzorg. Pantein biedt een speciale iPad in bruikleen aan en zorgt er ook voor dat er een internet wordt aangesloten, als dit er nog niet is. Heeft u nog vragen of wilt u weten of uw dierbare in aanmerking komt voor beeldzorg? Neem dan gerust contact met uw wijkverpleegkundige van Pantein op.

Op de website www.thuiszorgpantein.nl kunt u een filmpje bekijken waarin beeldzorg duidelijk wordt uitgelegd. Klik in de kolom ‘snel naar’ (rechts op de pagina) op ‘beeldzorg’. Het filmpje verschijnt dan direct in beeld.

Wat biedt de iPad van Pantein nog meer?

De iPad van Pantein is meer dan een iPad om te beeldbellen met zorgverleners. Er kan ook contact gemaakt worden met familie en vrienden. Ook spelletjes spelen en informatie opzoeken kan op de iPad. Bijvoorbeeld het nieuws, informatie over gezondheid en nog veel meer.

Hoe werkt de iPad?

Beeldcontact maken is heel eenvoudig, ook als u nog nooit met een iPad gewerkt heeft. Onder de cliënten van Pantein die beeldzorg ontvangen is het merendeel 80 jaar of ouder. De iPad heeft een handig aanraakscherm. De cliënt tikt aan wat hij wil doen en vervolgens komt dit in beeld. Voordat de cliënt met beeldzorg start, krijgt hij uitleg over het gebruik.

Wat kost beeldzorg?

Als de cliënt in aanmerking komt, wordt de iPad gratis in bruikleen gegeven. Beeldzorg valt onder de AWBZ en kent een eigen bijdrage. Net als voor de hulp thuis. De hoogte daarvan is inkomensafhankelijk. Wanneer de maximale eigen bijdrage al wordt betaald, komen er voor beeldzorg geen extra kosten bij.