CUIJK – De film ‘De Schatbewaarders’, over het afscheid van de huidige gemeente Cuijk, wordt op Tweede Kerstdag uitgezonden via Omroep Land van Cuijk. De uitzending begint om 20.30 uur.

De film wordt herhaald op Oudejaarsdag (20.00 uur). Vanaf 27 december is de film ook, op elk moment van de dag, te zien via de websites www.cuijkdoet.nl en www.cuijk.nl/schatbewaarders

Oorspronkelijk zou al op 27 november jongstleden afscheid zijn genomen van de gemeente Cuijk. De voor toen geplande ‘Avond van de Schatbewaarders’ kon echter vanwege de aangescherpte coronamaatregelen niet doorgaan. Als alternatief is een film gemaakt. Met dezelfde inhoud en goeddeels dezelfde hoofdrolspelers.

Aan de ruim anderhalf uur durende filmproductie hebben bijna 150 (!) mensen en organisaties meegewerkt. Verreweg de meeste medewerkers zijn afkomstig uit de gemeente Cuijk. “Je kunt dus met recht zeggen dat het een film van, voor én door mensen uit de gemeente Cuijk is geworden”, aldus het productieteam. “Wij zijn bijzonder trots op de creativiteit en de flexibiliteit van iedereen die aan deze film heeft meegewerkt. Zonder hen was het niet gelukt om in zo’n korte tijd zo’n indrukwekkende film te maken.”

Speciale nummers

Wie de film gaat bekijken mag onder meer een aantal, speciaal voor dit afscheid bedachte, nummers verwachten. Zoals het Lied van Cuijk, een unieke mini-opera die wordt gezongen door operazangeres Deirdre Angenent uit Linden. Of de clip van K-Chi en Rav, die een rap schreven over hun ‘roots in Cuijk’. En Pleuni Bloemen uit Sint Agatha, die een eigen spoken word-versie maakte over hoe zij gemeente Cuijk ziet en beleeft.

De film bevat daarnaast optredens van de Hapse zangeressen Veerle Verschuren en Jori van Gemert. Zij worden muzikaal begeleid door Dè Orkest, onder leiding van dirigent Marco van Teeffelen. Verder zijn twee dansacts, uitgevoerd door groepen van dansschool Chance4Dance, vastgelegd, vertolkt beiaardier Marcel Siebers het Feestlied van Cuijk op het carillon en vertellen leerlingen van negen basisscholen op film wat zij graag behouden willen zien in de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

De opnames worden afgewisseld met beelden van de ‘tournee’, die de vier presentatoren (Charlotte Reijs, Sofie Ebben, Paul Verhoeven en Osama Arrogi) hebben gemaakt langs de wijken en dorpen van de gemeente Cuijk. Onderweg hebben zij lokale symbolen verzameld, die meegaan in de gemeentelijke ‘bruidsschat’. De ‘bruidsschat’ is door burgemeester van Cuijk overhandigd aan de waarnemend burgemeester van het Land van Cuijk. En laat dat nou toevallig in beide gevallen Wim Hillenaar zijn…